Powered by Smartsupp

Rozhovor s námi

Lanýž už dávno není jen pro smetánku. Dostaňte ho i na váš stůl

 Sandra Soukupová 11. 2. 2021

Říká se mu diamant kuchyně a od nepaměti patří mezi nejvybranější pochoutky na světě. V čem je lanýž tak výjimečný a proč byste ho měli alespoň občas zařadit do svého jídelníčku? To nám prozradila Zuzana Mlynářová, spolumajitelka e‑shopu Lanýž Shop, který dováží cenově dostupné lanýžové delikatesy od vyhlášené italské firmy.

Přidejte do svého jídla trochu lanýže, pozvedne ho na úplně jinou úroveň.  Přidejte do svého jídla trochu lanýže, pozvedne ho na úplně jinou úroveň.

Většina lidí má lanýže zafixované jako nesmírnou delikatesu. Co je na nich tak výjimečného?

Lanýže jsou výjimečné díky své rafinované vůni a unikátní chuti. Žádné jiné jídlo nemá takové kouzlo a sílu jako lanýže. Nedají se proto k ničemu přirovnat. Pro své specifické vlastnosti jsou vyhledávané nejen gurmány.

O lanýžích se říká, že jsou afrodiziakum. Je to pravda?

Ano, je to tak. Z lanýžů vychází afrodiziakum, které může vyvolat přitažlivost k druhému pohlaví.

Čerstvý lanýž se nevaří, pouze nastrouhá na hotový pokrm.  Čerstvý lanýž se nevaří, pouze nastrouhá na hotový pokrm.

Jaké další přínosy mají lanýže pro náš organismus?

Lanýže mají remineralizující vlastnosti a usnadňují trávení. Navíc obsahují málo kalorií, takže se nemusíte bát o štíhlou linii. Jsou také bohaté na bílkoviny a aminokyseliny. Mají nízký obsah tuku a jsou bez cholesterolu. V neposlední řadě jsou také plné vitamínů a minerálů.

Jak můžeme lanýže využít při vaření? Mohou se zapékat, smažit či jinak upravovat v teplé kuchyni?

Čerstvý lanýž se servíruje vždy syrový, a to buď nastrouhaný, nebo nakrájený na jemné plátky. Pokud byste ho dlouho tepelně upravovali, ztratil by svou jedinečnou chuť a byl by velmi hořký.

Naše lanýžové delikatesy, tj. lanýžové pasty, omáčky, másla a další, jsou velice jednoduché na přípravu. Ty s bílým lanýžem používejte pouze pro studenou kuchyni nebo jako dekoraci na teplý pokrm. Mírné teplo bílému lanýži neublíží. Delikatesy s černým lanýžem můžete použít i v teplé kuchyni, ale jen krátce. Stačí je vmíchat do připraveného pokrmu nebo mírně zahřát na pánvi.

K čemu se lanýž nejvíc hodí?

Lanýže jsou nejlepší v kombinaci s vajíčkem. Třeba taková míchaná vajíčka s lanýžovou pastou nemají chybu. Lanýže se ale hodí prakticky ke všemu. Skvěle dochutí těstoviny, maso, ryby i rýži. Lanýžovou pastu si můžete namazat také na rozpečený toast nebo bagetu.

S čím servírovat lanýžové delikatesy

  • Lanýžová pasta nebo omáčka
    Namažte na rozpečenou bagetu, přidejte do těstovin, rýže nebo k masu.
  • Lanýžové máslo
    Je výtečné na rozpečeném chlebu, dále na těstovinách, rýži nebo polentě, skvěle ladí také s grilovaným nebo pečeným masem a bramborami, vajíčky nebo rybou. Můžete ho použít k ochucení polévek nebo omáček.
  • Extra panenský olivový olej s lanýžem
    Skvělý na dochucení salátů nebo vajíček, ale i pečené nebo grilované zeleniny a brambor.
  • Balzamikový krém s lanýžem
    Fantastický na dochucení grilovaného masa nebo grilované zeleniny, k vejcím, sýrům, ale i k sushi nebo do salátů.
  • Plátky z čerstvého lanýže
    Jsou velmi dobré se sýrem, např. mozzarellou, nebo k dozdobení těstovin, rýže, masa či vajíček.
  • Lanýžové koření
    Vynikající pomocník jak při vaření, tak při dozdobení již hotového jídla. Můžete jím dochutit maso, polévky, brambory, těstoviny, saláty nebo ho přidejte do domácích paštik či sýrů.

Z lanýžů se dělají skvělé delikatesy, např. lanýžová pasta, máslo nebo olej.  Z lanýžů se dělají skvělé delikatesy, např. lanýžová pasta, máslo nebo olej.

Existují nějaké potraviny, se kterými se lanýž nemá kombinovat?

Pokud máte jídlo s výraznou chutí, lanýž si k němu nedávejte, aby se chutě netloukly. Lanýž je sám o sobě velmi výrazný.

Který lanýžový produkt máte vy osobně nejraději a proč?

To je těžká otázka. Je toho více. Doma nejčastěji používám lanýžovou pastu, balzamikový krém a lanýžové koření Spolverata. Jsou to moji oblíbenci. Dodají jídlu výjimečnou chuť a mají široké spektrum použitelnosti.

Lanýž je houba. Má něco společného s jinými houbami, nebo je natolik jiný, že ho mají rádi i lidé, kteří houby normálně nejedí?

Lanýž je hodně specifický druh houby. S ostatními houbami nemá nic společného. K hřibu nebo třeba žampionům má opravdu hodně daleko. Pokud houby normálně nejíte, nebojte se lanýž vyzkoušet. Je to něco naprosto jiného.

Černý lanýž má delikátní chuť.  Černý lanýž má delikátní chuť.

Můžeme sníst lanýžů, kolik chceme, nebo je nějaké doporučené denní množství, které bychom neměli překračovat?

Kdepak, množství není omezené. Záleží na vašem apetitu a financích. U každého našeho produktu sice uvádíme doporučené množství, ale je pouze orientační. Pokud sníte větší porci, nic se vám nestane.

Je konzumace lanýžů vhodná i pro děti a těhotné nebo kojící ženy?

Lanýž nemá žádná omezení. I můj 4letý syn lanýže miluje, především lanýžovou pastu. Mícháme ji s těstovinami nebo mu ji přidám na pizzu.

Jak rychle máme spotřebovat vaše lanýžové delikatesy?

Naše delikatesy neobsahují žádné konzervanty, proto je dobré sníst je co nejdříve. Omáčky, pasty a krémy spotřebujte do 10 dnů po otevření a uchovávejte v lednici.

Než dáte načatou lanýžovou omáčku do lednice, vždy ji zalijte olejem. Na povrchu se vytvoří olejová poklička, která ji zakonzervuje. Díky tomu bude trvanlivost delší. Další produkty jako oleje, balsamico, koření nebo sůl vydrží po otevření několik měsíců.

Jaké jsou základní druhy lanýžů a kdy je jejich sezona?

Lanýžů je několik druhů. Nejoblíbenější jsou černé letní lanýže a bílé lanýže drahocenné. Sezona bílého lanýže je přibližně od 20. září do konce ledna, černý letní lanýž je k dostání od dubna do srpna a pak znovu zhruba od 20. září do konce listopadu.

Lanýže nemají žádná omezení, můžou je jíst děti i těhotné ženy.  Lanýže nemají žádná omezení, můžou je jíst děti i těhotné ženy.

Co je to lanýž

  • Lanýž je vzácný druh houby, která roste pod zemí vedle kořenů listnatých stromů, převážně dubů.
  • K hledání lanýžů se dříve používala vycvičená prasata, v dnešní době pouze psi.
  • Sběrem lanýžů je vyhlášená především Itálie, daří se jim ale také ve Francii.
  • Lanýže patří mezi nejdražší potraviny na světě a jsou považované za nesmírnou delikatesu.
  • Nejdražší lanýž je lanýž bílý.
  • Jak chutná lanýž? Chuť lanýže je unikátní. Nedá se k ničemu přirovnat.
  • Je lanýž i v ČR? Ano, lanýže rostou i v Česku, ale jsou chráněné a nesmějí se sbírat.

Jaký je rozdíl mezi černým a bílým lanýžem?

Rozdíl je v ceně a chuti. Bílý lanýž je mnohem dražší, skutečná delikatesa pro znalce. Jeho vůně je nezaměnitelná a intenzivní. K dochucení jídla proto stačí opravdu malinko, asi 8 gramů na osobu.

Černý lanýž je cenově mnohem dostupnější, ideální pro ty, kteří chtějí lanýž vyzkoušet. Má také silnou, ale delikátní chuť, která vyhovuje více lidem.

Když se nám dostane do ruky čerstvý lanýž, jak poznáme, že je kvalitní?

Všichni si myslí, že záleží na vůni a tvaru. Není to ale pravda. Dobrý lanýž poznáte podle tvrdosti. Čím tvrdší, tím čerstvější. Nesmí mít díry, jinak může být červivý. Kvalitní lanýž se vždy prodává vcelku, nikdy si nekupujte již rozkrojený lanýž.

Jen pro představu, na kolik vyjde gram čerstvého lanýže?

Na to nejde jednoznačně odpovědět. Cena není jednotná a mění se každý týden. Ovlivňuje ji řada faktorů, např. oblast, odkud lanýže pocházejí, podnebí, sezóna. Záleží také na velikosti celého lanýže. Obecně platí, že černý lanýž je o hodně levnější než bílý.

Lanýž se dá najít i v Česku. Ty nejlepší ale pocházejí z Itálie.  Lanýž se dá najít i v Česku. Ty nejlepší ale pocházejí z Itálie.

Dá se lanýž najít i v České republice, nebo se vozí výhradně ze zahraničí?

Černý lanýž se dá najít všude, dokonce i u nás. Nemá ale chuť. Nejlepší lanýže pocházejí z Itálie. Oblast Alba je typická pro bílé lanýže, oblast Umbria zase pro černé lanýže. Dobrý černý lanýž se dá sehnat také ve Francii.

Jak máme s čerstvým lanýžem pracovat? Má se umýt, oloupat…?

Čerstvý lanýž uchovávejte v lednici, a to v uzavřené skleněné nádobě. Tak vám vydrží asi 10 dnů. Čerstvý lanýž očistěte pod tekoucí studenou vodou, a to vždy až těsně před servírováním. Určitě ho neloupejte, pouze jemně nakrájejte nebo nastrouhejte na již připravený pokrm.

Potřebujeme na čerstvý lanýž speciální kráječ, nebo si vystačíme s nožem či struhadlem?

Stačí i struhadlo. Speciální kráječ vám ale zaručí opravdu jemné plátky, které budou křupavé. Díky tomu si chuť lanýže vychutnáte nejvíc.

Lanýž podávejte nastrouhaný na tenké plátky nebo nudličky.  Lanýž podávejte nastrouhaný na tenké plátky nebo nudličky.

Odkud pocházejí lanýže, které prodáváte?

Naše produkty bereme od nejznámějšího a nejprodávanějšího italského výrobce, firmy Giuliano Tartufi. Firmu jsme osobně navštívili a pochopili, proč patří mezi nejlepší na světě.

Lanýže zpracovávají nesmírně šetrně, aby zachovali co nejvíc jejich výjimečné chuti a vůně. Vše je ruční práce a během výroby dochází k několika kontrolám kvality. Sám majitel je velký nadšenec a milovník lanýžů. Patří mezi velmi zkušené sběrače.

Vypadá to, že firma je, co se týče lanýžů, opravdový mistr. V roce 2019 získala tři ceny za své prémiové lanýžové koření Spolverata®, například cenu za inovativní produkt udělenou v Dubaji. Chápu správně, že do té doby tady žádné lanýžové koření nebylo? Jak se dá v kuchyni využít?

Lanýžové koření Spolverata se začalo vyrábět až v roce 2018. Okamžitě ale zaujalo. Používat ho můžete už při vaření nebo jím posypejte již hotový pokrm. Je úžasně univerzální, stejně dobře se hodí na rybu jako na zeleninu, vajíčka, těstoviny nebo maso.