Powered by Smartsupp

Extra panenský olivový olej ze sopečných oliv

Extra panenský olivový olej Oleificio Russo

Společnost Oleificio Russo, která se nachází na Sicílii na úpatí sopky Etny, se zabývá lisováním oliv již více než 50 let.

Rodinný podnik třetí generace s řemeslnou výrobou, respektující přírodní podmínky. Zároveň je ale vybaven nejmodernějšími technologiemi a vyrábí olej vysokou kvalitou s přísně studenou extrakcí.

Jednodruhová odrůda oliv Nocellara etnea se vyznačuje vůní a chutí, které se liší v závislosti na období sklizně a době zrání. Ještě zelené plody se vyznačují středně silnou ovocnou chutí s výraznými tóny zelených rajčat, mandlového bodláku a listů trávy. Esence sicilských vůní. V chuti příjemná a vyvážená harmonie hořkosti a pikantnosti činí toto “extra panenské víno” ideálním k jakémukoli pokrmu, i k rybám.

Díky svým organoleptickým vlastnostem a způsobům zpracování je olej Russo vhodný pro všechny druhy pokrmy. Díky vyváženosti a harmonii vůní a chutí se ideálně hodí k masu, rybám a zelenině. Skvělí do salátů, které obohatí vůně čerstvých rajčat a zelených bylinek.

Odrůda oliv Nocellara etnea

Tento typický kultivar je rozšířen zejména v provincii Catania. V těchto místech, kde je mechanizace obtížná, se péče o rostliny a sklizeň plodů provádí lidskýma rukama, v době říjen -listopad. Přesně tak, jak se to dělalo před staletími, čímž se udržují tisícileté tradice, díky nimž je sicilský olej jedinečným produktem na světě.

Plod oliv je velký (4-8 g), symetrický, elipsoidně protáhlý s kuželovitým vrcholem a mírně zaoblenou bází. Povrch je posetý velmi velkými lenticelami, které jsou patrné i u zralých peckovic. Plody dozrávají pozdě a používají se k výrobě zelených stolních oliv. Extrakt dužniny se pohybuje mezi 85 a 90 %.

Rostliny Nocellara Etnea rostou pouze ve střední a východní oblasti Sicílie, na úpatí velké sopky Etny. Nocellara Etnea je adaptabilní na různá prostředí a je považována za jeden z nejlepších italských kultivarů. Tyto olivovníky jsou odolné vůči škůdcům, chladu a nedostatku vody. Kvetení je sice bohaté, ale mimořádně střídavé.

Oblast a sopka Etna

Etna je 3 500 metrů vysoká nejvyšší činná sopka v Evropě a v roce 2013 byla zapsána na seznam světového dědictví UNESCO. Je to přírodní památka a dominantní prvek oblasti, který po tisíciletí ovlivňoval krajinu svou erupční činností a silnými teplotními výkyvy.

Obrovská síla přírody tak podmínila život lidstva i charakter rostlin, které jej po tisíciletí osídlovaly, a poskytla tak bohatou a nádherně úrodnou krajinu.

Půda na úpatí sopky Etna je neuvěřitelně úrodná, bohatá na množství živin, jako jsou např. minerální soli. Ty se časem uvolňují z usazené lávy a díky zbytkům rostlin, které kdysi láva zavalila, se stávají přirozeným hnojivem pro půdu.

Vegetace je hustá, bujná a zároveň neuvěřitelně rozmanitá. Krajina se mění zejména v závislosti na nadmořské výšce. Kromě olivovníků na úpatí sopky pěstují také pomeranče, mandarinky a citrony, agáve, opuncie, banány, eukalypty, palmy, přímořské borovice a vinná réva. Mezi místní produkty patří vynikající víno, které je dnes proslulé po celém světě.