Černý lanýž letní, známý také jako lanýž Scorzone, je ideálním produktem pro ty, kteří se chtějí přiblížit světu lanýžů: vyrovnaná vůně, levnější než jiné lanýže a ideální jako ingredience, která dodá vašim receptům jedinečnou a nezaměnitelnou chuť.

Letní lanýže dává vašim receptům  lesní vůni, která pochází z území, ve kterém se rodí a rostou. Především je to vůně z kořenů stromů, se kterými žije v symbióze: lískový ořech, dub, vrba, limeta, kaštan, buk, černý habr, topol.

Mnoho z Vás ví, že je to Scorzone, protože je na povrchu drsný a má bradavičnatou kůra. Letní lanýže ve skutečnosti přebírá své jméno z nejviditelnějšího rysu, sezónnosti ( od 1. května do 30. srpna )  v tuto dobu se koncentruje sběr letního lanýže. Jeho oficiální zařazení jako Tuber aestivum Vittadini a pojmenován byl podle milánského lékaře Carla Vittadiniho, který na konci 19. století formuloval jeho charakteristiky v "Monographia Tuberacearum".

Proč si vybrat letní lanýž:

  • letní lanýž má aromatickou vůni, která připomíná lískové oříšky a hříbky
  • má silnou, ale delikátní chuť, kterou si zamilují opravdu všichni
  • jeho nižší cena, než je u jiných typů lanýžů, z něj činí ideální ingredienci pro speciální příležitosti za příznivou cenu
  • je to trvanlivý lanýž, který lze uchovat v lednici po dobu 4-5 dnů od nákupu
  • jeho aroma se zvýší vařením: existuje tolik receptů, ve kterých se může letní lanýže uplatnit, lze ho použít i jako strouhaný na klasické smažené vejce, těstoviny či risotto

 Jakou váhu si vybrat:

Hlavní použití čerstvého lanýže letního je ve formě strouhané nebo plátkové: chcete-li připravit letní lanýžové těstoviny pro 4 osoby, tak dostatečné množství je cca 60-80 gramů. 

Naše rada je vzít si větší gramáž a to ze dvou důvodů:

První je zřejmá ... lanýžů není nikdy dost!

A pak, když servírujete lanýže na stůl, je zábavné a velice gurmánské vytvořit z nich celé menu založené na letních lanýžech: náš typ je omeleta s lanýži, dále těstoviny s lanýži nebo maso s lanýži.

Pokyny pro skladování:

Doporučujeme konzumovat čerstvý letní lanýž co nejdříve od koupě a nejpozději v následujících 4 dnech.

Pro optimální skladování doporučujeme zabalit lanýž do kuchyňského papíru a umístit do chladničky ve vzduchotěsné skleněné nádobě.
Důležité je každodenní změna kuchyňského papíru a odstranění kondenzace vody ve sklenici.Pokud se chystáte s lanýžů vařit risotto, lze ho skladovat v syrové rýži, ze které pak budete připravovat risotto.

Tipy pro čištění:

Vzhledem k tomu, že letní lanýže rostou v podzemí, nebude dodán úplně čistý ne kvůli nedostatku pozornosti z naší strany, ale kvůli jeho lepší ochraně.
Lanýž je nutno pečlivě vyčistit těsně před jeho konzumací.Takže vyjměte lanýž z chladničky nejméně hodinu před použitím a položte pod tekoucí studenou vodu do umyvadla a odstraňte zbytky zeminy. Použít lze kartáčem ze středně tvrdých štětin (pokud nemáte, použijte starý zubní kartáček).
Když je černý povrch lanýže (kůže) čistý, lanýž tak máte připraven k vaření či k přímému servírování. 
 
Buon appetito!