Bílý lanýž, nazývaný také Trifola Bianca, se dají nalézt od poloviny září do konce ledna.

Jeho vůně a vzácnost z něj vytvořili nejhodnotnější lanýž. I jeho vědecké jméno, Tuber magnatum Pico, se odkazuje na skutečnost, že byl považován za jídlo "pro magnáty" , bohaté pány (Tzv. Diamant v kuchyni). 

Vzhled a velikost

Bílý lanýž se prodává ve smíšené velikosti od 8 do 25 gramů, s kulatým vzhledem a četnými výčnělky s nepravidelným povrchem, díky nimž je sametový na dotek.

Zbarven může být od okrově bledé až po tmavě slonovitou barvu se zelenkatými odstíny.

Vnitřní část (gleba) je nažloutlá s tenkými bílými žilkami. Toto je typická  barva nejlepších bílých lanýžů.

Původ prodávaných čerstvých bílých lanýžů 

Čerstvý bílý lanýž, který nabízíme, je sbírán v přírodě, není uměle vypěstováný.

Vybrané lanýže se sbírají ve třech nejlepších  italských oblastech, které nabízejí to nejvhodnější složení své půdy : Piedmont (oblast Alba a Langhe), Marche a Umbrie.

Bílé lanýže rostou v lese, kde se nachází duby, lípy,  topoly a vrby, vyznačující se měkkou a vlhkou půdou bohatou na živiny, jako je vápník a minerální soli.

Bílé lanýže v kuchyni: naše tipy

Je to delikatesa pro znalce. Bílý lanýž dodá svěží vůni, chuť a prestiž široké škále pokrmů.

Vůně bílého lanýže je nezaměnitelná a intenzivní, mírně sýrová a připomíná vůni půdy a kůru keřů, se kterými žije v symbióze.

Chuť je pevná , mírně kořeněná a může připomínat starý sýr.

Vůně je tak intenzivní, že nepotřebujete velké množství bílého lanýže k dochucení pokrmu. Stačí cca 8-10gr. na osobu. Toto množství je považováno za dostačující. 

Jeho síla dodá pokrmům nezaměnitelnou a jedinečnou chuť. Bílý lanýž je vynikající s tagliatelle s máslem nebo s ním můžete skvěle ochutit carpaccio z čerstvého masa.

Také je velmi oblíbený s vejci a v pokrmech se sýrem nebo s máslem, jako je fondue.
 
Bílý lanýž se doporučuje konzumovat syrový a nakrájet ho na tenké plátky na zvláštním kráječi určeném přímo na lanýže. Lze ho servírovat i na teplý pokrm, protože mírné teplo nemá vliv na jeho aroma. 

Plátky nemíchat s přísadami, ale umístit je na povrch jídla, aby se zvýšil jak estetický vzhled lanýže a tak vzácnost celého pokrmu.  

 

Buon appetito!!!