Vítáme Vás na Lanýž Shop - Italské Speciality
Bílý lanýž
Bílý lanýž, nazývaný také Trifola Bianca, se dají nalézt od poloviny září do konce ledna.
Jeho vůně a vzácnost z něj vytvořili nejhodnotnější lanýž. I jeho vědecké jméno, Tuber magnatum Pico, se odkazuje na skutečnost, že byl považován za jídlo "pro magnáty" , bohaté pány (Tzv. Diamant v kuchyni).
Vzhled a velikost
Bílý lanýž se prodává ve smíšené velikosti od 8 do 25 gramů, s kulatým vzhledem a četnými výčnělky s nepravidelným povrchem, díky nimž je sametový na dotek.
Zbarven může být od okrově bledé až po tmavě slonovitou barvu se zelenkatými odstíny.
Vnitřní část (gleba) je nažloutlá s tenkými bílými žilkami. Toto je typická barva nejlepších bílých lanýžů.
Původ prodávaných čerstvých bílých lanýžů
Čerstvý bílý lanýž, který nabízíme, je sbírán v přírodě, není uměle vypěstováný.
Vybrané lanýže se sbírají ve třech nejlepších italských oblastech, které nabízejí to nejvhodnější složení své půdy : Piedmont (oblast Alba a Langhe), Marche a Umbrie.
Bílé lanýže rostou v lese, kde se nachází duby, lípy, topoly a vrby, vyznačující se měkkou a vlhkou půdou bohatou na živiny, jako je vápník a minerální soli.
Bílé lanýže v kuchyni: naše tipy
Je to delikatesa pro znalce. Bílý lanýž dodá svěží vůni, chuť a prestiž široké škále pokrmů.
Vůně bílého lanýže je nezaměnitelná a intenzivní, mírně sýrová a připomíná vůni půdy a kůru keřů, se kterými žije v symbióze.
Chuť je pevná , mírně kořeněná a může připomínat starý sýr.
Vůně je tak intenzivní, že nepotřebujete velké množství bílého lanýže k dochucení pokrmu. Stačí cca 8-10gr. na osobu. Toto množství je považováno za dostačující.
Jeho síla dodá pokrmům nezaměnitelnou a jedinečnou chuť. Bílý lanýž je vynikající s tagliatelle s máslem nebo s ním můžete skvěle ochutit carpaccio z čerstvého masa.
Plátky nemíchat s přísadami, ale umístit je na povrch jídla, aby se zvýšil jak estetický vzhled lanýže a tak vzácnost celého pokrmu.
Buon appetito!!!