Powered by Smartsupp

Tagliatelle s černým letním lanýžem

Tagliatelle s černým letním lanýžem jsou rychlé a jednoduché na přípravu, která zabere pouhých 20 minut. 

Síla tohoto pokrmu spočívá v rovnováze a jednoduchosti ingrediencí.
Černý letní lanýž nepotřebuje další příliš intenzivní a aromatické suroviny, které by úplně překryly jeho ojedinělou a nezaměnitelnou chuť. 
Za tímto účelem bude omáčka připravena bez zvláštního koření, ale pouhým smažením čerstvého olivového oleje s česnekem za velmi nízké teplotě.
 
Dalším trikem je používání česneku: doporučujeme ho použít "v košili", to znamená, že zůstane zabalený v jeho přirozené slupce, abyste tak dostali jemnější a méně intenzivní vůni.
Samozřejmě vše dle vaši chutě. Pokud dáváte přednost více intenzivnější chuti, česnek oloupejte nebo nakrájejte a odstraňte jeho vrchní slupku.  
 
 
Ingredience pro 4 osoby:
 
- 80 gr. černého letního lanýže
- 500 gr. vaječných tagliatelle
- 1 stroužek česneku
q.s. sůl
q.s. extra panenský olivový olej  
 
 
Postup: 
 
1. Do hrnce si připravte osolenou vodu na vaření těstovin. Kartáčkem očistěte lanýž, abyste odstranili špínu ( hlínu ) a nakrájíme ho na plátky. Několik plátků si ponechte na ozdobu.
 
2. Do pánve nalijte olej a nasypte česnek. Mějte na paměti, že pro každou osobu připadne 2 a půl lžíce olivového oleje, samozřejmě extra panenského. Nechte ho ohřát za nízké teploty, abyste mu ponechali všechnu jeho vůni a chuť.  
 
3. Odstraňte česnek z pánve než začne hnědnout a přidejte plátky lanýže. Promíchejte a přidejte sůl. Nechte to vařit několik vteřin a poté vypněte sporák. 
 
4. Uvařte tagliatelle dle uvedené návodu. 
 
5. Přidejte tagliatelle (al dente) do pánve, kde jsme si připravili omáčku s lanýži a přidejte naběračku vody z uvařených těstovin. Tagliatelle několik vteřin ohřívejte na pánvi a důkladně promíchejte. Nakonec servírujte na talířa ozdobte několika plátky lanýže.
 
 
Buon appetito!!!
 
  
...věděli jste, že ...

Kolem slavných tagliatelle je hezká legenda?  zdá se, že se narodili ve městě Bologna díky Mastro Zefirano, který chtěl oslavit manželství mezi Lucrezia Borgia a vévodou Ferrary, a tak vynalezl novou těstovinu inspirovanou blonďatými vlasy nevěsty.

Kuriozita a vášeň pro tagliatelly nikdy neskončila a to nejen díky jejich dobré chuti.

Italská akademie kuchyně v roce 1972 zaregistrovala v Hospodářské komoře přesná opatření bolognese tagliatelle, která ji zařadila  a definitivně tak odlišovala od ostatních typů vaječných těstovin.
Přesněji řečeno, pravá bolognese tagliatella by měla mít 8 mm (7 mm v surovém stavu)