Vítáme Vás na Lanýž Shop - Italské Speciality
Nejčastější otázky o medu
- Tloustne se po konzumaci medu?
Med je kalorická potravina (320 kcal na 100 gr.), proto by si dietáři měli dávat pozor na jeho množství, které používají. Výhoda medu spočívá v jeho vysoké sladivosti, díky vysokému obsahu fruktózy, která umožňuje osladit potravinu s použitím méně kalorií, než kdyby byla slazena cukrem.
- Kdy končí platnost medu?
Díky svým chemicko-fyzikálním vlastnostem (vysoká kyselost, vysoký obsah cukru, přítomnost antibakteriálních látek), které vytvářejí nepříznivé prostředí pro rozvoj bakterií, vydrží med velmi dlouho. Vysoké teploty a přímé světlo urychlují jeho stárnutí. Dochází k postupné degradaci cukrů, k úbytku vůní a ztmavnutí barvy. Je však třeba zdůraznit, že ani v tomto případě není med nikdy zdraví škodlivý, i když ztrácí svoje unikátní vlastnosti čerstvého produktu. Doporučuje se však spotřebovat med do dvou let od data výroby.
- Je lepší použít med nebo cukr?
Použití medu místo cukru má nepochybně několik výhod. Především dodává tělu energii ve formě glukózy a fruktózy, jednoduchých cukrů, které nevyžadují žádný trávicí proces. Fruktóza je navíc cukr, který má zvláčňující vlastnosti, které jsou užitečné v krku, žaludku a střevech. Navíc je nepostradatelný pro likvidaci toxických a škodlivých látek, které se hromadí v játrech. Antibakteriální vlastnosti, které jsou často vychvalovány, lze využít spíše lokálně (rány, popáleniny) než požitím.
- Je pravda, že každý med má jiné medicínské vlastnosti, např. pampeliškový med je dobrý na játra, eukalyptový med na dýchací cesty?
Pro tato tvrzení neexistuje žádný vědecký důkaz. Abychom zůstali u tohoto příkladu, pokud má rostlina pampeliška (její kořeny) nebo rostlina eukalyptus (její listy) depurativní, resp. balzamické vlastnosti, neznamená to, že je má i nektar z jejich květů. Med je vynikající potravina, patří mezi nejzdravější, nejpřirozenější a nejbohatší na blahodárné účinky, ale není to lék.
- Je pravda, že je lepší nedávat med dětem mladším jednoho roku?
Důvodem, proč pediatři mohou doporučit toto opatření, je nebezpečí, že v medu může být přítomna bakterie botulinum. Botulinum může být příčinou onemocnění z potravin, které může mít i vážné následky, ale postihuje pouze děti do jednoho roku věku. V dospělém organismu nebo u dítěte, které získalo plnou funkci trávicího ústrojí (obvykle po jednom roce), žaludeční šťávy bakterii samy vyloučí. Med má obecně fyzikálně-chemické vlastnosti, které mohou zabránit rozvoji bakterií, s výjimkou botulinu, který je obzvláště odolný. Objevení spor této bakterie v evropských medech je obecně velmi nízké (o něco více ve Spojených státech). Kromě toho nejsou v Evropě známy žádné případy dětského botulismu způsobené samotným medem, ale spíše potravinami, jako jsou domácí zavařeniny, které nebyly důkladně sterilizovány. I když je tedy riziko velmi nízké a týká se pouze velmi omezené skupiny osob, které se mohou medem živit, nelze to ignorovat.
- Podporuje med vznik zubního kazu?
Vášeň pro med, která vede k jeho časté konzumaci, by měla být doprovázena návykem na správnou zubní hygienu. Předpokládá se, že med díky své lepivosti a přítomnosti jednoduchých cukrů (glukózy), které vytvářejí příznivé prostředí pro působení bakterií a demineralizaci zubu, napomáhá vzniku zubního kazu. Jako protipříklad je často uváděna studie Dr. Petera Nolana z University of Waitako (Nový Zéland), která údajně prokazuje protikazovou aktivitu medu. V tomto případě se však jedná o velmi speciální med, manukový med (keř příbuzný čajovníku a typický pro Nový Zéland), s výjimečnými a jedinečnými antibakteriálními a antiseptickými vlastnostmi.
- Je pravda, že med při zahřátí ztrácí své vlastnosti?
Med je především přírodní směs jednoduchých cukrů. Ostatní živiny, jako jsou vitaminy, jsou přítomny ve velmi malém množství, takže by nebylo třeba se obávat této možné ztráty, ke které jistě dochází, ale není rozhodující s ohledem na denní výživový příjem těchto látek. Rozpuštěním čajové lžičky medu v teplé tekutině o teplotě nižší než 35-40 stupňů se jeho výživová hodnota nemění. Při vyšší teplotě se může případně změnit pouze původní plnost vůně a chuťové vlastnosti.
- Je pravda, že med může konzumovat i diabetik?
Diabetik, tj. člověk, který má problémy s metabolismem cukrů, může zařadit do svého jídelníčku jen mírné množství medu na radu odborného lékaře, který může zohlednit rozdílný glykemický index různých druhů medu.
- Je lepší tekutý nebo krystalický med?
Volba mezi tekutým a krystalickým medem je otázkou osobního vkusu. Je však třeba zdůraznit, že pouze některé medy si zachovávají tekutost po dlouhou dobu (akátový, kaštanový a medovicový med), zatímco ostatní jsou tekuté, protože prošly tepelnou úpravou, která zcela eliminuje krystalizaci, ale znehodnocuje kvalitu medu tím, že ochuzuje jeho organoleptické a nutriční vlastnosti.
- Jaký je rozdíl mezi medem a nektarem?
Nektar je výměšek květu, který včely sbírají a přeměňují na med, přičemž z něj odstraňují velkou část vody a přidávají enzymy, které umožňují jeho skladování ve voskových plástech úlu.
- Je pravda, že pokud je med krystalický, znamená to, že včely dostaly cukr, aby ho vyrobily?
Ne, není to pravda. Tendence ke krystalizaci je přirozený proces, který postihuje téměř všechny medy. Jediné medy, které zůstávají dlouho tekuté, až dva roky po sklizni, jsou akátový, kaštanový a medovicový med. Rozdíl spočívá v odlišném složení přírodních cukrů obsažených v medu. Pokud převažuje fruktóza, zůstává med tekutý, pokud převažuje glukóza, má tendenci spíše krystalizovat.
- Je pravda, že existují včelaři, kteří krmí včely cukrem, aby získaly med?
Je možné, že včelař musí včelám podávat cukr, aby je ochránil před hladem nebo aby je povzbudil. Děje se tak však v jiných obdobích než v době sklizně. V době sklizně by včely stále dávaly přednost květovému nektaru před cukrem. Případná přítomnost cukerného sirupu v medu by představovala skutečný potravinový podvod, snadno zjistitelný kontrolními orgány, a ani pro včelaře by nebyla příliš výhodná.
- Jak se vyrábí med pouze z jednoho druhu květu?
Včely se musí nacházet nebo speciálně uchovávat na dostatečně velkém území, kde je určitý květ v danou dobu dominantní a má málo konkurenčních květů. Včelař musí být schopen zabránit tomu, aby různé květy bezprostředně předcházející nebo následující po sobě způsobily ztrátu monokvěté čistoty medu. Za tímto účelem vytáčí ze včelstva pouze "bezpečný" med. Pak musí být schopen rozpoznat specifickou barvu, vůni a aroma tohoto medu, aby jej odlišil od jiných, které se mohou nacházet v plástech. Pokud není možné vyrobit monoflorální med z důvodu souběhu květů, vyrobí se med smíšený, bohatý na nuance, pokaždé odlišné a originální pro každou zeměpisnou oblast, který se nazývá "millefiori" (květový).
- Kaštanový med má velmi hořkou chuť: je to normální, nebo zhořkne, když se zkazí?
Hořká chuť je typickým znakem kaštanového medu, stejně jako jahodového medu, u kterého je ještě výraznější.
- Sbírá se šafránový med z květů šafránu?
V takovém případě bychom měli spíše hovořit o šafránovém medu nebo medu se šafránem, jak by mělo být uvedeno na etiketě. Ve skutečnosti šafránový med, stejně jako chilli med, lanýžový med, ovocný med, med z pupenů borovice mugo, med z éterických olejů atd. nejsou medy v původním stavu, ale jsou ochuceny nebo obohaceny přídavkem vnějšího prvku.
Zpracovala: Italská Asociace Medu - AMi – Ambasciatori dei Mieli