Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

NOVINKY

arr3Ve dnech 01.08. - 19.08. bude z důvodu dovolené ZAVŘENOV období 01.08. – 19.08 bude z důvodu dovolené zavřeno. Objednávky z e-shopu budou odesílány do... arr3Letní Sleva 20%!...od 05.07 do 19.08...Osvěžte si léto našimi slevami! Od 05.07 do 19.08  20% sleva na vše! Pro uplatnění slevy použijte... arr3Doprava ZDARMA nad 1000,- Kč.Doprava ZDARMA u objednávek nad 1000,- Kč.   Aktivní způsoby dopravy: 1) DPD - do ČR 79Kč 2)...

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 249 Kč
skladem
naše cena 249 Kč
skladem

KONTAKTY

Lanýž shop
Vinohradská, 396/18
120 00 Praha
tel: +420 776 797 467
info(a)lanyzshop.cz
IČO: 06174973 - DIČ: CZ06174973

 


O Lanýži

K rodu Tuber patří různé druhy vřeckovýtrusných hub, běžně nazývané jako plodnice, patřící do rodiny Tuberaceae, třídy Ascomiceti.

Lanýže mají podzemní nebo podzemní tělo a spontánně rostou v půdě vedle kořenů listnatých stromů nebo keřů, zejména dubů, se kterými vytvářejí symbiotický vztah (mycorrhizae).

Obvykle pro lanýže je jediné hypogeous plodící tělo, které je identifikováno pomocí psů a ručně vybírané.

Lanýž je velmi ceněný,  vyhledávaný a  velmi drahé jídlo.

Typická pronikavá a přetrvávající vůně se vyvíjí pouze, když jsou zralé a přiláká divoká zvířata (prasata, divoká prasata, jezevce, lišky).

I přes zakrytí půdou se šíří spóry k rozmnožování.

Věda studující  lanýže se názývá idnologia a pochází z řeckého Hydnon.

Lanýž má bohaté nutriční hodnoty  a příznivé vlastnosti na organismus, které uvádíme níže:

1) bohatý na bílkoviny: lanýž je dobrým zdrojem bílkovin. Lanýž, jak bílý, tak černý, má vysoký obsah bílkovin od 20 do 30 procent asi ve 100 gramech produktu. Obsahuje všechny aminokyseliny nezbytné pro lidské blaho.

2) Mírný zdroj sacharidů: Je středním zdrojem sacharidů. V lanýži ( v houbách ) nalezneme sacharidy pocházející z glykogenu a chitinu.

3) Nízký obsah tuku: Jako ovoce a zelenina, tak lanýž je ideální pro lidi, kteří nemohou a nechtějí konzumovat příliš mnoho tuku v pokrmech. Tuky a lipidy jsou složeny převážně z mastných kyselin, sterolů, fosfolipidů, glyceridů a kyseliny linolové.

4) Bez cholesterolu: Lanýž nemá cholesterol a pomáhá snížit hladinu celkového cholesterolu v krvi.

5) bohatý na vitaminy a minerální látky: Lanýž tak jako mnoho jiných „hub" je bohatý na látky, jako jsou vitamímy, především draslík, hořčík, vápník, železo, sodík, fosfor a zinek. Mezi vitamínami najdeme vit. B ( B3, B5, B2 ) a vitamín K. Svůj podíl zde najde i velmi důležitý vitamín D, který je zde obsažen v malém množství. 

Různé vlastnosti a roční období sklizně

Jedná se o druhy Lanýžů, jejichž sběr je povolen v Itálii.

Existují i jiné druhy, lehce toxické a zápach způsobuje nauseu, a proto se ke sběru nedoporočují.

Neexistují druhy vysoce toxické ani jedovaté.

 

Bílý lanýž drahocenný, Tuber Magnatum Pico:  od 21. září do 31. ledna.

Černý lanýž drahocenný, Tuber Melanosporum Vittad.:  od 1. prosince do 15. března.

Muscatový lanýž, Tuber Brumale Var. Moschatum De Ferry: od 15. prosince do 15. března.

Černý letní lanýž, Scorzone, Tuber Aestivum Vittad.:  od 1. dubna do 31. srpna a od 21. září do 30. listopadu. Pro více informací čtěte náš blog Čerstvý černý lanýž letní

Hákový lanýž, Tuber Uncinatum Chatin:  od 21. září do 31. prosince.

Černý zimní lanýž, Tuber Brumale Vittad.:  od 15. prosince do 15. března.

Bílý lanýž, Bianchetto nebo Marzuolo, Tuber borchii Vittad. = Tuber Albidum Pico:  od 15. ledna do 30. dubna.

Hladký černý lanýž, Tuber Macrosporum Vittad.:  odl 21.září do 31. prosince.

Obyčejný černý lanýž nebo lanýž Bagnoli, Tuber  Mesentericum Vittad.:  od 21. září do 31. ledna.