Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.


21. 06. 2018

Čerstvý černý lanýž letní

Čerstvý černý lanýže letní, známý také jako lanýž Scorzone, je ideálním produktem pro ty, kteří se chtějí přiblížit světu lanýžů: vyrovnaná vůně, levnější než jiné lanýže a ideální jako ingredience, která dodá vašim receptům jedinečnou a nezaměnitelnou chuť.

Letní lanýže dává vašim receptům  lesní vůni, která pochází z území, ve kterém se rodí a rostou. Především je to vůně z kořenů stromů, se kterými žije v symbióze: lískový ořech, dub, vrba, limeta, kaštan, buk, černý habr, topol.

Mnoho z Vás ví, že je to Scorzone, protože je na povrchu drsný a má bradavičnatou kůra. Letní lanýže ve skutečnosti přebírá své jméno z nejviditelnějšího rysu, sezónnosti ( od 1. května do 30. srpna )  v tuto dobu se koncentruje sběr letního lanýže. Jeho oficiální zařazení jako Tuber aestivum Vittadini a pojmenován byl podle milánského lékaře Carla Vittadiniho, který na konci 19. století formuloval jeho charakteristiky v "Monographia Tuberacearum".

 

Proč si vybrat letní lanýž:

  • letní lanýž má aromatickou vůni, která připomíná lískové oříšky a hříbky
  • má silnou, ale delikátní chuť, kterou si zamilují opravdu všichni
  • jeho nižší cena, než je u jiných typů lanýžů, z něj činí ideální ingredienci pro speciální příležitosti za příznivou cenu
  • je to trvanlivý lanýž, který lze uchovat v lednici po dobu 4-5 dnů od nákupu
  • jeho aroma se zvýší vařením: existuje tolik receptů, ve kterých se může letní lanýže uplatnit, lze ho použít i jako strouhaný na klasické smažené vejce, těstoviny či risotto

 


Jakou váhu si vybrat:

 

Hlavní použití čerstvého lanýže letního je ve formě strouhané nebo plátkové: chcete-li připravit letní lanýžové těstoviny pro 4 osoby, tak dostatečné množství je cca 60-80 gramů. 

Naše rada je vzít si větší gramáž a to ze dvou důvodů:

První je zřejmá ... lanýžů není nikdy dost!

A pak, když servírujete lanýže na stůl, je zábavné a velice gurmánské vytvořit z nich celé menu založené na letních lanýžech: náš typ je omeleta s lanýži, dále těstoviny s lanýži nebo maso s lanýži.

 
 

Pokyny pro skladování:


Doporučujeme konzumovat čerstvý letní lanýž co nejdříve od koupě a nejpozději v následujících 4 dnech.

Pro optimální skladování doporučujeme zabalit lanýž do kuchyňského papíru a umístit do chladničky ve vzduchotěsné skleněné nádobě.Důležité je každodenní změna kuchyňského papíru a odstranění kondenzace vody ve sklenici.Pokud se chystáte s lanýžů vařit risotto, lze ho skladovat v syrové rýži, ze které pak budete připravovat risotto.

Tipy pro čištění:
Vzhledem k tomu, že letní lanýže rostou v podzemí, nebude dodán úplně čistý ne kvůli nedostatku pozornosti z naší strany, ale kvůli jeho lepší ochraně.Lanýž je nutno pečlivě vyčistit těsně před jeho konzumací.Takže vyjměte lanýž z chladničky nejméně hodinu před použitím a položte pod tekoucí studenou vodu do umyvadla a odstraňte zbytky zeminy. Použít lze kartáčem ze středně tvrdých štětin (pokud nemáte, použijte starý zubní kartáček).
Když je černý povrch lanýže (kůže) čistý, lanýž tak máte připraven k vaření či k přímému servírování. 
 
 
 
Buon appetito!