Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.


03. 10. 2018

Čerstvý bílý lanýž

 

Čerstvý bílý lanýž, nazývaný také Trifola Bianca, se dají nalézt od poloviny září do konce ledna.

 

Jeho vůně a vzácnost z něj vytvořili nejhodnotnější lanýž. I jeho vědecké jméno, Tuber magnatum Pico, se odkazuje na skutečnost, že byl považován za jídlo "pro magnáty" , bohaté pány (Tzv. Diamant v kuchyni). 

 

 

 

Vzhled a velikost

 

Bílý lanýž se prodává ve smíšené velikosti od 8 do 25 gramů, s kulatým vzhledem a četnými výčnělky s nepravidelným povrchem, díky nimž je sametový na dotek.

Zbarven může být od okrově bledé až po tmavě slonovitou barvu se zelenkatými odstíny.

 

Vnitřní část (gleba) je nažloutlá s tenkými bílými žilkami. Toto je typická  barva nejlepších bílých lanýžů.

 

 

 

Původ prodávaných čerstvých bílých lanýžů 

 

Čerstvý bílý lanýž, který nabízíme, je sbírán v přírodě, není uměle vypěstováný.

 

Vybrané lanýže se sbírají ve třech nejlepších  italských oblastech, které nabízejí to nejvhodnější složení své půdy : Piedmont (oblast Alba a Langhe), Marche a Umbrie.

 

Bílé lanýže rostou v lese, kde se nachází duby, lípy,  topoly a vrby, vyznačující se měkkou a vlhkou půdou bohatou na živiny, jako je vápník a minerální soli.

 

 

Čerstvé bílé lanýže v kuchyni: naše tipy

 

Je to delikatesa pro znalce. Bílý lanýž dodá svěží vůni, chuť a prestiž široké škále pokrmů.

 

Vůně bílého lanýže je nezaměnitelná a intenzivní, mírně sýrová a připomíná vůni půdy a kůru keřů, se kterými žije v symbióze.

Chuť je pevná , mírně kořeněná a může připomínat starý sýr.

 

Vůně je tak intenzivní, že nepotřebujete velké množství bílého lanýže k dochucení pokrmu. Stačí cca 8-10gr. na osobu. Toto množství je považováno za dostačující. 

 

Jeho síla dodá pokrmům nezaměnitelnou a jedinečnou chuť. Bílý lanýž je vynikající s tagliatelle s máslem nebo s ním můžete skvěle ochutit carpaccio z čerstvého masa.

 
Také je velmi oblíbený s vejci a v pokrmech se sýrem nebo s máslem, jako je fondue.
 
Bílý lanýž se doporučuje konzumovat syrový a nakrájet ho na tenké plátky na zvláštním kráječi určeném přímo na lanýže. Lze ho servírovat i na teplý pokrm, protože mírné teplo nemá vliv na jeho aroma. 
 

Plátky nemíchat s přísadami, ale umístit je na povrch jídla, aby se zvýšil jak estetický vzhled lanýže a tak vzácnost celého pokrmu.  

 

Buon appetito!!!